Doorzoek de website


Contact

Van Zingkel & Co.

Annemarie van der Wijk: 06 46027876
annemarie@winkelvanzingkel.nl

E-mail: vanzingkelenco@gmail.com

En hoe het begon....

In 1994 hing Annemarie van der Wijk een briefje op het raam van haar nieuwe lesruimte aan de Voorstraat in Dordrecht met de titel: 

Hou je van Zingen, Zing dan mee! 

Zo ontstonden 3 popkoren. 1 daarvan was het koor dat nu Van Zingkel & Co heet. Er zijn zelfs nu nog leden die er vanaf het eerste begin bij waren. Christa bijvoorbeeld, weet zich nog goed het eerste optreden te herinneren, met de kerst, in het Hof in Dordrecht. Het was heel spannend, want met het liedje “Penny Lane” had iedereen een solo! Knaller van de avond was echter “ Rudolph the Rednosed Reindeer”! We moesten vlak voor het optreden nog een naam voor ons kersverse koor verzinnen en konden naast de Dolle Dinsdagavond Dames niet anders bedenken dan Sjoewap. We sjoewapten in die tijd namelijk nogal veel; een zinsnede die nu vervangen is door ooh, aah en doe doe. Sjoewap moest het dan maar worden en dat is het drie jaar gebleven. Toen we na drie jaar veel nieuwe mensen erbij kregen die de term Sjoewap niet meer herkenbaar vonden, besloten we tot een nieuwe naam. Dat werd: Eigenwijs! Annemarie zal het een toepasselijke naam hebben gevonden; we slikten namelijk nooit iets voor zoete koek en hadden zo onze eigen opvattingen over teksten, de spellingswijze en de interpretatie. Gelukkig bemoeiden we ons niet met de melodielijn en zo bleef het toch ook voornamelijk Annemarie’s eigen wijs.

In de loop der jaren groeide ons koortje van acht vrouw uit tot een groot, enthousiast popkoor met zestien trouwe leden. Ook ontstond de gewoonte om na het zingen nog even wat te gaan drinken in een nabijgelegen café. Daar zijn heel wat problemen in de groep gegooid en opgelost! Eerst op het gebied van relaties en carrières, later werden er vooral tips gegeven op het gebied van kinderwagens tot betrouwbare oppasmeiden. Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn, dat er nogal eens iemand met een buitengewoon dikke buik stond op te treden en nu nog! Annemarie zelf deed daar natuurlijk vrolijk aan mee, tijdens ons 1e lustrum stond ze met een ruim zeven maanden zwangere buik de hele avond te dirigeren! Inmiddels zijn enkele kinderen alweer een stuk groter en bespreken we de problemen rondom schoolkeuzes en pubertijd. We hebben zelfs al een trotse oma in ons midden!

In 2010 startte Annemarie met de Winkel van Zingkel en verhuisden we naar een nieuwe oefenruimte aan de Reeweg Oost. Het koor werd groter, we waren inmiddels met 20 vrouwen, maar vooral ook professioneler. We besteedden meer aandacht aan de kwaliteit van de zang en de performance en deden mee aan diverse wedstrijden voor koren. Twee keer achter elkaar won Eigenwijs de eerste prijs bij het grote korenfestival in De Fendert (zie ook onze live video's op deze site voor een impressie!). We ontdekten daar ook, dat de naam Eigenwijs eigenlijk helemaal niet zo origineel is...... Er bestaan verschillende koren met diezelfde naam.  Er moest dus een nieuwe naam komen! Begin 2013 stemden we op democratische wijze op de naam Van Zingkel & Co. ; naar de “ winkel ” van Annemarie. Een nieuwe naam, maar nog steeds dezelfde vrolijke groep vrouwen met een passie voor zingen! In 2018 zijn wij ook verhuisd naar een grotere oefenruimte aan de Jan Ligthartlaan 1 te Dordrecht, waar u ons als vanouds elke dinsdagavond kunt vinden.